Estonomi, Esmentologi - Estenomi

kirjoittanut 21.41.00 , ,

Opiskelen kauneudenhoitoalan koulutusohjelmassa Laurea-ammattikorkeakoulussa estenomiksi. Kyseessä on siis alempi korkeakoulututkinto eli englanninkielinen tutkintonimikkeeni on Bachelor of Beauty and Cosmetics. Olen aiemmin opiskellut luonnontieteiden kandiksi eli omistan nimikkeen Bachelor of Science. Tällä aloituksella haluan korostaa sitä, että en opiskele kauneudenhoitoalan perustutkintoa, joka on nimeltään kosmetologi. Kyseessä ei ole myöskään lukiopohjainen kosmetologikoulutus, vaan oma erillinen koulutusohjelmansa.

Kuten monilla aloilla, myös kauneudenhoitoalalla opintoja voi jatkaa korkeakoulun puolella. Esimerkiksi merkonomit voivat jatkaa kouluttautumista tradenomiksi ja kokit, tarjoilijat sekä vastaanottovirkailijat restonomiksi. Tradenomiksi ja restonomiksi voi hakeutua myös lukiopohjalta, kuten myös estenomien tapauksessa. Monissa korkeakoulututkintojen nimikkeissä oleva -nomi on peräisin kreikan kielestä ja etuliitteeksi valittu tutkintoa kuvaava sana (esim. restaurant, trade). Estenomin este- juontaa sanasta estetiikka, joka on myös kauneuden tutkimiseen keskittyvä filosofian osa-alue.

On täysin ymmärrettävää, että ihmiset eivät tunne estenomi-nimikettä, sillä tutkinnon järjestäminen aloitettiin vasta vuosituhannen alussa. Tällä hetkellä Laurea-ammattikorkeakoulu on ainut paikka, missä estenomiksi voi opiskella suomeksi, mutta sen lisäksi ruotsinkielistä opetusta järjestetään Vaasan Noviassa. (Tähän väliin huomautus, että ruotsinkieliset opinnot ovat paljon käytännönläheisempiä ja sisältävät esimerkiksi stailausta ja maskeerausta, joita Laureassa ei opeteta lainkaan.) Itseäni ei haittaa, jos ihmiset eivät muista tutkinnon nimeä, mutta nyrpistin nenääni kun pitkäaikainen erään kurssin yhteistyökumppani ja Yle kirjoittivat sen sivuillaan väärin (Google on kuitenkin nettiin julkaistaessa lähellä). Parhainta tuntemattomassa koulutusohjelmassa on se, että estenomiopiskelijat pääsevät itse vaikuttamaan minkälaisen kuvan antavat tutkinnostaan.

Estenomien opinnot voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: kemiaan ja liiketalouteen. Molemmista käydään asiat perusteista syventävämpään tietoon. Kemian osuus koostuu peruskemian opintojaksoista, mutta myös biokemiaa ja mikrobiologiaa käydään läpi. Osa opintojaksoista keskittyy vain kosmetiikan kemiaan, kuten Kosmetiikan säilyvyys ja Emulsioteoria ja pinta-aktiiviset aineet -nimiset opintojaksot. Liiketaloudessa käydään läpi kosmetiikan markkinointia, brändin rakentamista, johtamista ja yrittäjyyttä.

Lisäksi opintoihin kuuluu työharjoittelua, pakollisia ruotsin, englannin ja viestinnän opintojaksoja sekä erilaisia tutkimuksen tekemiseen liittyviä kursseja. Mielestäni viestintään ja kriittisen ajattelun opettamiseen voisi käyttää enemmänkin opintopisteitä, mutta toisaalta olen huomannut että kriittinen ajattelu kasvaa myös korkeakouluvuosien myötä.

Parhainta Laurean opinnoissa on ollut modernius. Esimerkiksi pakollinen ruotsin kurssimme järjestettiin syksyllä 2015 siten, että siihen sisältyi matka Pohjoismaiden suurimmille kosmetiikkamessuille Tukholmaan. Matkasta ei kirjoitettu iän ikuisia raportteja tai oppimispäiväkirjoja, vaan jokainen kirjoitti yhteiseen blogiimme postauksen matkasta. Panostin omaan tekstiini sen verran, että nyt voin huoletta liittää linkin ansioluetteloon tai työhakemukseen ja osoittaa pystyväni kirjoittamaan kansankielistä tekstiä ihon toiminnasta ja siihen liittyvästä tieteestä. Matkan lisäksi kurssikirjana toimi vapaavalintainen ruotsinkielinen kosmetiikan alan aikakauslehti, mikä varmisti sen, että kurssilla käytetty sanasto oli ajankohtaista ja materiaali suhteessa edullista.

Eräässä tentissä puoli tuntia käytettiin kokeeseen, joka tarkastettiin saman tien tunnilla. Tenttiin sisältyi essee, jonka jokainen sai valmistella vapaavalintaisesta aiheesta ja tuoda tenttiin muistilapun esseen kirjoittamista varten. Tenttiin kuului vielä lisäksi normaali esseevastaus.

Pidän ammattikorkeakoulussa siitä, että opetus on päätehtävänä. Tuntuu, että opettajat välittävät opiskelijoista ja aloittaessani opinnot tutor-opettaja kysyikin ensimmäisessä tapaamisessa miten opinnot ja koulu ovat lähteneet käyntiin. Pidän myös siitä, että jokaisella opiskelijalla on alusta alkaen tuutor-opettaja, johon voi olla yhteydessä opintojen etenemisestä tai muista kysymyksistä. Yliopistolla kandivaiheen opiskelijoiden opinto-ohjaus oli nakitettu tohtoriopiskelijoille ja mielestäni se oli vain silkkaa kiusantekoa.

Ainoana huonona puolena pidän opinnoissa erilaisia tehtäviin liittyviä vähimmäispituuksia. Ymmärrän että asioista on pyrittävä kirjoittamaan eri näkökulmista, mutta välillä toivoisin tiiviisti kirjoitettavia tehtäviä, joihin joutuisi miettimään mitä sanoo ja välttämään toistoa. Lisäksi toivoisin ankarampaa arvostelua lähteisiin ja asiakirjojen muotoiluun liittyen, mutta olenkin luonteeltani tiukkapipo :D.

Lisää tietoa kauneudenhoitoalan opintosuunnitelmasta löytyy suoraan täältä ja lisää tietoa estenomin koulutuksesta Laurean sivuilta.

Ensimmäisessä kosmetiikkalabrassa tehty vartalovoide. Estenomien käytännön labratyöt käsittävät erilaisten emulsioiden valmistamista ja viime syksynä teimmekin shampoon, hoitoaineen, kasvojen puhditusvaahdon ja vartalovoiteen. Tuotteet tehtiin valmiin kaavan mukaan, mutta niihin sai lisätä tehoaineita ja/tai hajusteita.

Haluat ehkä lukea myös nämä

0 kommenttia